4.9.2012

Tunnistusapua kaivataan!

Sattuisikohan joku teistä kasvitietävistä siellä tunnistamaan seuraavanlaisen mysteerikasvin..?
Löysin tämän muutama päivä sitten appiukon pihalla olevasta ikivanhasta kukkapenkistä, jota ei käsittääkseni kukaan ole aikoihin hoitanutkaan. Nappasin varmuudeksi muutamia siemenkotia, josko se vaikka olisi sellainen tapaus, jota haluan omallekin pihalle. En ole koskaan tullut huomanneeksi kyseistä kasvia kukassa, joten eipä ole sitten kukkakuviakaan mahdollista tunnistusta helpottamaan..

Tässä vähäiset tietoni ja havaintoni:

Korkeutta kasvilla on reilut puoli metriä. Varret ovat sellaisia maasta vierekkäin törrötteleviä, yläosistaan tumman ja karhean nukan peittämiä tikkuja, joiden päissä on siemenkotia ja varmaankin jossain vaiheessa kesää ollut myös niitä kukkia. Lehtiä varsissa on liki puoleen väliin saakka.
Siemenkota näyttää kuivuttuaan tältä.


 
 
Kuivattelin niitä pari päivää ilmavasti, minkä seurauksena kodat aukesivat ja hyvin kirjaimellisesti ampuivat siemeniä pitkin keittiötä. Siemenet olivat kodissa tuollaisten vaaleiden kuorten suojassa. Kokoa niillä on vähän enemmän kuin nuppineulan päällä. Varren nukkainen yläosa ja siemenkodat tuoksuvat vahvasti yrttisiltä ja tuoksua jää pienestäkin kosketuksesta sormiin.
 

 

Toivottavasti kasvi on tuttu jollekin teistä. Kiitos jo etukäteen, pienikin lisätieto ilahduttaisi kovasti!

2 kommenttia:

 1. Aika hieno!
  En kyllä osaa nimeä kukalle kertoa...:)

  VastaaPoista
 2. Intensiivisen googlettelun tulos: kyseessä on mooseksenpalavapensas
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Mooseksenpalavapensas

  Hyvä ettei tullut mitään iho-oireita, kun paljain käsin nypin noita kotia.. Mutta kyllä mä tuollaisen pihallemme tahdon, vaikka keskelle jotain isoa penkkiä, niin ei tule kosketeltua niin herkästi.

  VastaaPoista