13.1.2013

Väri(nokkos)terapiaa.

Koska ulkona on vielä kovin yksitoikkoisen sävyistä, ajattelin ilahduttaa teitä ja siinä samalla itseäni pienellä väriterapialla. Tämän istunnon tarjoaa eräs ikisuosikeistani, ihana ja monenkirjava värinokkonen.

Olkaa hyvät!


 
 
 
 
 
 


Kuvat on otettu viime keväänä ja kesänä. Tällä hetkellä nokkosissa ei ole paljoa kuvattavaa, koska niiden värikkyys on paljolti sidoksissa valon määrään. Siellä ne eteläisillä ikkunalaudoilla odottelevat aurinkoa ja kitkuttelevat talven yli päästäkseen taas kesällä loistamaan. Ovat siis monivuotisia ja kelpaavat myös huonekasveiksi, vaikka usein ovatkin kesäkukkina kasvatettuja.

Varoituksen sanana ja kuvana seuraavaa: värinokkonen tosiaankin kaipaa valoa isolla veellä. Oman kokemukseni mukaan valonsaanti on erityisen tärkeää sisätiloissa kasvatettaessa: mitä aurinkoisempi ja paahteisempi paikka, sitä komeampi väritys ja tuuheampi kasvutapa.

Kokeiltu on myös pohjoisikkunalla kasvattelua, ei toimi. Eikä värinokkosta välttämättä kannata kukkien vuoksi kasvattaa. Eivät ole ulkonäöllä siunattuja..
Mukavaa, iloista ja värikästä sunnuntaita teille!

11 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Hei, löysin tänne värinokkosen ansiosta! Aivan upeita erilaisia sinulla. Oletko kasvattanut kasvia siemenestä? Kas, kun suunnittelen kokeilla niiden kylvämistä siemenestä. Mukavaa kevään odotusta ja sunnuntain jatkoa! t. Tarja

  PS. edellinen viesti ei jotenkin näkynyt oikein, joten poistin sen ja laitoin uudestaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja tervetuloa lukijaksi! :)

   Olen kasvattanut siemenestä kaikki, paitsi tuon ylhäältä kolmannessa kuvassa olevan tummanpinkki-vihreän. On tosi helppo kasvattaa kaikin puolin, itse kylvin siemenet toissa syksynä sisälle ja hyvin lähtivät kasvuun vuodenajasta huolimatta ilman mitään kylmäkäsittelyjä :)

   Muutenkin tosi vaivaton kasvi, kunhan vaan saa riittävästi vettä ja valoa. Kasvaa aika nopeasti ja kestää tarvittaessa rajuakin leikkausta.

   Poista
 3. Minulla oli aikoinaan vuosia värinokkonen sisällä ja pysyi kyllä hyvin väreissä, mutta kyllästyin sen roskaamiseen. Se siis varisteli lehtiä. Erään pihakesän jäljiltä en enää nostanut sisään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sehän näissä on vikana. Ikkunalaudan alla lattialla on varsinkin näin talviaikaan jatkuvasti lehtiä :P

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Eikös olekin! Ihanan räiskyviä nämä ovat :)

   Poista
 5. Väriterapia oli hyvä idea! Kuullostaa kasvilta, joka ei pysyisi meillä hengissä:)
  Iloa viikkoosi♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vähän ajattelinkin, että se saattaisi tuoda piristystä tähän harmauteen :) Helppo kasvi tuo on, kunhan tosiaan saa aurinkoa.

   Kiitos ja mukavaa viikon jatkoa!

   Poista