31.8.2012

Melkoisen surkea tapaus.

Nyt en oikein tiedä, viittaako otsikko minuun puutarhaharrastelijana vai ehkä niihin kasviraukkoihin, jotka yritän saada pysymään hengissä ja mielellään kukoistamaankin. Kenties vähän kumpaankin.

Tämä tässä koittaa kovasti olla zinnia tai tsinnia, eli oppineittenkukka. Jälkimmäinen nimitys taitaa olla ihan aiheesta annettu ja olenkin huomannut, että tällä keskikämmenviherpeukalolla ei kyseistä kukkaa juurikaan kasvatella. Tai ehkä ensi kesänä kasvatellaankin, sikäli kun olen siihen mennessä aika paljon oppineempi. Tänä keväänä siemeniä kylveskellessäni en todellakaan ollut.
Juttu meni siis näin:

Viime syksynä leikkasin seinänvierustan sekapenkissä kasvavan (kituvan) ruusun hyvin likelle maantasoa. Tuumasin, että jollei se tykkää leikkuusta, niin kuolkoon pois jos on kuollakseen. Saanpahan siihen kohtaan sitten jotain kivempaa. Mokomakin hankala, ötököitä houkutteleva, reikälehtinen, mätäkukkainen ja tilaavievä mikä-lie-ruusu. Samoihin aikoihin räpsin samaiseen penkkiin myös jättipalsamia, jonka kyllä varsin hyvin tiesin olevan oikea sika kukaksi. Tai eihän se mikään sika ole, vaan sellainen vahva selviytyjätyyppi, jonka rinnalla eivät heikommat pärjää!

Tuli kevät ja ryhdyin innokkaasti kylvämään kesäkukkien siemeniä. "Tuohon väliin vähän krassia ja tuonne vaikka maloppia.." Ja sitten se fataali kämmi: "Laitetaanpas nuo zinniat vaikka tuon ruusunnysän taakse ja palsamin kaveriksi myös. Zinnia ja palsami ne yhteen soppii.." Ei, ne eivät todellakaan sovi. Joo, tyhmä minä. Oppimaton hölmö.

Ruusuhan meni tietysti kasvamaan jättäen pikku-zinniat valtaisaan varjoonsa. Se siis kaikesta päätellen tykkäsi syksyisestä leikkuusta pelkästään hyvää. Ja sitten ne palsamit.. (Syvä huokaus tähän väliin.) Ne on kyllä jo poistettu penkistä, kun sain otettua tarvitsemani määrän siemeniä ja kylvettyä sellaisiin paikkoihin, joissa saakin rehottaa vapaasti ja levitä voimakkaasti. Zinnia-parat jäivät hyvin kitukasvuisiksi, kuten alavasemmalta huomaa.
Oikeanpuoleisen kuvan reppana onkin sitten vähän mystisempi juttu: se sai lajitovereineen olla ihan omissa oloissaan ilman minkään suuremman ja vahvemman häiriköintiä, mutta silti ne ovat noin säälittäviä. Mitähän niille tapahtui? Jostain luin, että zinniat täytyisi esikasvattaa sisällä, mitä en tietenkään tehnyt. Jossain muualla sanottiin, että ne ovat hyvin vaativia kasvupaikan ominaisuuksien suhteen. Vinkkejä, pyytäisin..?

Nyt on kyllä ihan pakko laittaa loppuun jotain tunnelmaa keventävää.

Ensinnäkin, kaikesta huolimatta yksi zinnia aikoo ilmeisesti pukata kukan! Jee! Pienikin onnistuminen kaiken tämän epäonnistumisen keskellä lämmittää mieltä ihan erityisen paljon.
Myös silkkikukka tuo isosti iloa pitkällä kukinta-ajallaan. Aina vain niitä nuppuja sieltä aukeaa toinen toistaan kauniimmissa sävyissä! Siitä tulikin nyt yksi lempikukistani, jota varmasti kasvattelen myös tulevina kesinä.
  Ja sitten vielä kehäkukkaa kolmessa eri vaiheessaan. Pian pääseekin keräilemään siemeniä!
 

Tähän on hyvä lopettaa tältä erää. Oikein hyvää viikonloppua ja kuunvaihdetta teille!

8 kommenttia:

 1. Hih, no ruusu sitten ilmeisesti tykkäsi leikkauksesta...:)
  Samanlainen keskikämmenviherpeukalo täälläkin opettelee kukkien saloja...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ruusu tosiaankin taisi tykätä.. En vaan oikein tiedä, että tykkäsinkö mä siitä, kun ruusu tykkäsi :D

   Poista
 2. Aivan hurmaavia silkkikukkia! Mulla oli myös, hauskaa,kun niistä tulee niin monen eri näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat kyllä tosiaan hurmaavia! Eri näköisiä, mutta yhteensopivia :)

   Poista
 3. Hui, palsamia en uskaltaisi laittaa ollenkaan! En tosin tykkää leviämisen lisäksi siitäkään, että se haisee.

  Mulla oli tsinnian kanssa samanlainen tarina...Vaikka esikasvatin. Olisi pitänyt hoitaa rakkaudella, varmasti, ja laittaa sopivampaan paikkaan. Kesäkukat ei taida olla mun juttu muutenkaan, pitäisi laittaa ihan vaan pari piristämään niihin hetkiin, kun perennat eivät loista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä muakin vähän pelottaa, että kuinkahan pitkään vielä joudun keväisin repimään palsamin alkuja tuosta penkistä.. Eihän se tuollaiseen "kunnon" penkkiin oikein sovikaan juuri sen leviämisen takia. Tykkään siitä kuitenkin niin paljon, että olen iloinen kun sille löytyi sopivampi paikka :)

   Toivottavasti molemmilla on parempi zinnia-onni ensi kerralla!

   Poista
 4. Silkkikukkasi ovat tosi kauniita, oikein valioyksilöitä. Ja tsinnia tosiaan on avaamassa ensimmäisen kukkansa, tuo nuppukin on itsessään jo tosi mielenkiintoisen näköinen.

  Kasvatin tänä vuonna ekaa kertaa tsinnioita, ja kyllä se taitaa tosiaan hyötyä esikasvatuksesta, että ehtii kukkia Suomen lyhyehkössä kesässä. Oppia ikä kaikki, oppineidenkukankin kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silkkikukista tulikin oikein upeita! Ja helppojakin ne ovat: vähän vettä ja siinä se.

   Täytyypä sitten kokeilla sitä esikasvatusta, jos ensi kesäksi meinaan saada enemmän kuin sen yhden nupun :) Kiitos tästä opista!

   Poista