30.6.2012

Lusikkataulut.


Innostus näihin alkoi oikeastaan avaintauluista. Näin sellaisia joskus myytävän jollain torilla ja ihastuin niihin heti, mutta hintaa oli liikaa vaikka taulut olivatkin käsityönä tehtyjä. Ajattelin, että jos nuo osaavat tehdä tuollaisia, niin varmasti osaan itsekin.

No, osasin.

Vanhoja avaimia löytyy monesti kirppareilta, eikä hinta yleensä ole kovinkaan paha. Mitä kuluneempi ja patinoituneempi avain on, sitä kauniimpi se on. Ainakin omasta mielestäni. Taustapaperina on vaaleaa, himmeästi hohtavaa tapettia. Vaaleaa kontrastin vuoksi, eli siksi, että tummat avaimet "hyppäisivät silmille" paremmin.


Avaimet loppuivat kesken, mutta löysin aterinlaatikosta yksinäisen ja ihanasti tummuneen, siron ruusukuvioisen kahvilusikan. Syntyi idea lusikkataulusta. Halusin kuitenkin yksinäiselle lusikalleni kavereita, joten soitin äidilleni, joka ystävällisesti penkoi omat aterinlaatikkonsa ja toikin sitten viisi erilaista, samanhenkistä vanhaa lusikkaa (sillä ehdolla, että saa itsekin yhden taulun).


Ensimmäiset valmiina. Keittiöönhän tällaiset ehdottomasti kuuluvat ja sinne ne myös menevät, kunhan keksin sen täydellisen paikan ja saan reikiä seinään.Vasemmalla oman laatikon lusikka, muut äidiltä.


Ja tässä salainen reseptini lusikka- ja avaintaulujen tekoon!
Seuraaville materiaaleille ja tarvikkeille saattaa olla käyttöä:

 • Vanhoja lusikoita tai avaimia
 • Sopivan kokoisia valokuvakehyksiä
 • Tapettia tai muuta paksuhkoa paperia tai kangasta
 • (Tarvittaessa liimaa kiinnitykseen)
 • Sakset
 • Ohutta metallilankaa
 • (Tarvittaessa teippiä)
 • Paksu neula (tai ohut naula ja lyömäväline)
 • Sivuleikkuri-korupihdit

 Sitten vaan askartelemaan!
Työvaiheet:


 Kehyksistä poistetaan lasit, niitä ei tarvita. Tapetista leikellään kehyksiin sopivan kokoiset palat, mieluummin vähän liian isot kuin yhtään liian pienet.


Tapetti asetetaan kehykseen ja sen päälle laitetaan kehyksen taustapahvi, varovasti, ettei tapetti pääse karkaamaan paikaltaan ja kupruilemaan. Vaihtoehtoisesti tapetin voi liimata kiinni pahviin ja asetella sitten koko taustan kerralla. Jos käyttää kangasta tai yhtään "löysempää" paperia, voi ollakin ihan viisasta laittaa varmuudeksi liimaa väliin.


Lusikka/avain sommitellaan haluttuun paikkaan ja taustapahvi tapetteineen rei'itetään lusikan/avaimen varren ylä- ja alaosien kohdilta.


Neula kannattaa työntää kunnolla läpi, ettei reikä jää liian pieneksi.


Metallilangasta leikataan kaksi noin 10-15cm pätkää, jotka vielä kieputetaan kaksinkertaisiksi.


Langat pujotellaan pahvin rei'istä läpi, niin että etupuolelle jää silmukat..

..ja takapuolelle tämännäköiset pätkät.


 Lopuksi lusikka/avain pujotellaan silmukoiden läpi paikoilleen ja takapuolen metallilanganpätkät kiristetään solmuun. Halutessaan solmut voi vielä varmistaa esimerkiksi ilmastointiteipillä.


Taulu on valmis! Näitä on yllättävän nopeaa ja helppoa tehtailla vaikka seinän täydeltä, eivätkä materiaalitkaan syö lompakon sisältöä liiaksi. Kallein tarvikehankinta oli kehykset ja nekin olivat tarjouksessa suunnilleen 3€/kappale. Kaikki muu on käytännössä vähintään puoli-ilmaista.

Mitähän sitä seuraavaksi keksisi?

10 kommenttia:

 1. random kommentti, mutta tiiätkö että noi korupihdit on täysin samanlaiset ku manikyyrisakset/kynsinauhaleikkurit? :D:D aika hassua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua tosiaan :D No mutta jos samanlaiset toimii molempiin tarkoituksiin niin mikäs siinä :D

   Poista
 2. upeita! Multakin löytyy vanhoja avaimia ja lusikoita,jospa käyttäis niitä tuohon ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin tykkään noista tosi paljon. Pistä ihmeessä hienot vanhat tavarat kauniiseen käyttöön :)

   Poista
 3. Suurkiitos tästä !! Juuri eilen löysin tismalleen samanlaiset lusikat ja tuumailin, että kyllä näistä pitää taulut tehdä. Nyt selvisi, miten :)

  VastaaPoista
 4. Ole hyvä! Mukavaa, että tästä oli sinulle hyötyä :) Tervetuloa lukijaksi!

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana idea! :) Ja kiva blogi... taidan jäädä seurailemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Olet lämpimästi tervetullut :)

   Poista