16.6.2012

Chili, tomaatti ja vähemmän viisaat kokeilut.


Nyt siis lisää ikkunalautakasvatteluistani, joita onkin tullut kokeiltua melkoisen paljon ja toinen toistaan omituisemmilla kasveilla, toisinaan ihan hyvällä ja toisinaan todella huonolla menestyksellä.

Ruokapöytämme on jatkuvasti täynnä esikasvatuspurkkeja ja pistokasvesilaseja. Tälläkin hetkellä pöydällä on äskettäin koulittuja tomaatin alkuja ja pari omenan siementä kelmutettuna pikku muovimukiin. Omenan en edes odota tekevän mitään, kunhan testailen. Edelliset värinokkospistokkaat olivat vasta tehneet juuret ja ne on laitettu multaan ja siirretty muualle, jotta sain uudet tilalle.

Kiiviä ja banaaniakin (joo, ihan chiquitaa, hölmöä) oli kelmun alla, mutta yllätys yllätys, niistä ei tullut mitään, joten roskiin joutivat.


Kiivit ennen roskiskohtaloa.

Tämäkin kiivinreppana meni ja kuoli.

Epäonnesta huolimatta (tai ehkä siitäkin johtuen) innostuin kiivistä kuitenkin niin järjettömän paljon, kiitos erään keräilykansion, että olihan se aivan pakko laittaa uudet siemenet kuivumaan ja pian myös itämään. Tällä kertaa eri lajiketta, josko sillä olisi jotain vaikutusta itävyyteen..?
Ihan liian yllyttävää tekstiä: "Kasvatetaan rehevänä viherkasvina.. Kasvaa nopeasti! Jopa 9 metriä?! Siemeniä voi ottaa kaupasta ostetuista.." Äkkiä kauppaan! Pitää ostaa kiivejä! Paljon kiivejä!! Ai kuka on maaninen?
Jollei paprikaa lueta mukaan, toistaiseksi menestyksekkäin kokeiluni on ollut chili, josta innostuin ja jota halusin kasvatukseen heti, kun totesin sen paprikan pärjäävän hellässä mutta huolettomassa hoivassani. Kuten myös paprikan tapauksessa, chilin ja muidenkin koekasvieni siemenet otin tavallisista ruokakaupan vihanneksista ja hedelmistä. En viitsi hienostella erikoisten lajikkeiden kanssa, kun en niistä kuitenkaan mitään tiedä ja viherpeukaloni on tosiaankin vähän väärässä paikassa..

Chilit näyttivät vielä huhtikuun alussa tältä. Olihan ne pakko säästää kaikki, kun kerran ystävällisesti menivät kaikki itämään. Ja huomautettakoon nyt vielä, että kuvassa on vain puolet siitä onnekkaasta joukosta. Muutamia purkillisia annoin pois, mutta heikoimpiakaan pikku taimia en raaskinut hävittää, vaan koulimisen yhteydessä sulloin liiankin monta samaan ruukkuun.


Chilivauvat.

Chilit on nyt paprikoiden tavoin ripoteltu pitkin kämppää sekä valoisiin että vähän varjoisempiinkin paikkoihin. Tuskin viihtyvät kovin pimeässä, eivätkä varmaan ihan paahteessakaan, mutta kantapään kautta mennään ja virheistä opitaan..


Myös tomaatit onnistuivat ihan hyvin, tai ainakin toistaiseksi ne ovat hengissä ja voivat vihreästi. Alunperinkään en ottanut kovin montaa siementä itämään, ehkä vain noin 20, mikä on esimerkiksi chilien paljouteen nähden vähän. Chilintaimien määrä kuitenkin huiteli varmasti lähempänä sataa kuin viittäkymmentä. Eipähän tullut taas sitä kiusausta säästää niin älyttömiä määriä. Tomaatinsiemenistä 13 iti, mutta yhden vahingossa tapoin, joten 12 pikkuista on nyt siirretty ruukkuihin, joista pari aion ihan suosiolla antaa uusiin koteihin (mikäli kukaan enää haluaa ottaa kasvattejani vastaan).

Alla tomaatintaimet ennen koulimista muovimukeissaan ja nyt kunnollisissa ruukuissa. Muoviruukuissa olevat lahjoitan halukkaille.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti