2.1.2013

Tänä vuonna lähemmäksi puutarhaa?

Uusi vuosi, uudet kujeet, vai miten se nyt menikään. Päätin, että mun puutarhakauteni alkaa nyt, vaikka kaiken rehellisyyden nimissä en voikaan meidän pihaa puutarhaksi kutsua. En ainakaan vielä.

Tässä ovat uudet kujeeni, joiden avulla toivon pääseväni edes hieman lähemmäs unelmaa Keltaisesta tuvasta ja puutarhasta.Kuje 1: Siemenet


Monessa puutarhablogissa ollaan jo esitelty toinen toistaan houkuttelevampia siemenostoksia. Täälläkin on aloitettu siemenshoppailu, oikeastaan jo syksyllä, jolloin pääsin osan kylvämäänkin. Pikkuhiljaa olen keräillyt ihania pussukoita ja aika paljon niitä onkin kertynyt. Mulla on sellainen mielikuva, että kuvien ottamisen jälkeen pusseja on tullut lisääkin..
Siemenboksissa on esimerkiksi tällaisia ihanuuksia.
Ja myös näitä.
Ja sitten vielä niitä pusseja, joiden sisällöstä osa on jo penkeissä.
Penkkejä tuli onneksi perustettua silloin syksyllä useampia. Helpottanee kevään paineita melko paljon.

Olen tilannut siemeniä Exotic Gardenilta, Siemenkaupasta ja Siemenvesalta, ja havainnut kyseiset kaupat oikein hyviksi. Kovasti kiinnostaisi testata muitakin kauppoja, varsinkin kun Geranium teki äskettäin mainion suosituslistan ulkomaisista siemenkaupoista. Vielä en ole ehtinyt käydä mitään suositelluista sivuista katsastamassa, mutta veikkaan, että lähiaikoina tulee hirmuinen tarve saada lisää jotain hypisteltävää..Kuje 2: Palstaremonttisuunnitelma


Yksi savinen ja rikkaruohoinen kasvimaavuosi oli liikaa. Palstailua on pakko järkevöittää ja helpottaa jotenkin, jotta sen mielekkyys säilyisi. Vietin niin monta unetonta yötä palstaa mietiskellen, että lopulta oli pistettävä ajatuksia paperille. Tällainen suunnitelma syntyi.
Kuva on pienenpuoleinen (toivottavasti sen saa klikattua suuremmaksi) eikä kerro kaikkea, mutta selvennän vielä sanoin. Aion kääntää koko alueen ympäri ja tehdä käytännössä kokonaan uusiksi. Pohjalle laitan suodatinkangasta, jota sinne ei palstaa perustettaessa laitettu. Ja maa-aines saisi olla vähän vähemmän savista. Palsta on entisellä heinäpellolla, ja voitte vaan kuvitella sen ei-toivottujen kasvien kirjon ja määrän.. Löytyy kaikkea nokkosesta keto-orvokkiin ja voikukkaan.

Reunustan hyötykasvialueen kukkivalla alueella ja nämä molemmat esimerkiksi kivillä, Leca-harkoilla tai tiilellä. Jos ehdin ja jaksan, saatan tehdä jonkinlaisia kasvulaatikoita.

Sorakäytävät ovat osoittautuneet tosi hyviksi, mutta tarvikelaatikon alle ja edustalle haluan betonilaattaa. Samoin siihen kohtaan, jonka varaan pienelle kasvihuoneelle. Yhteen kulmaan toivoisin saavani ruukkuistutusalueen. Taitaa työtä riittää keväämmällä.

Pari viime kesäistä palstakuvaa lienevät ihan havainnollistavia kertomaan, että kumppareita oli käytettävä ja useampi kuin joka toinen kasvi oli ylimääräinen, vaikka kuvia varten niistä iso osa olikin revitty pois. Moni varmasti sanoisi, että eihän tuossa nyt niin paljoa rikkakasveja ole. Eikä kyllä oikeasti olekaan, mutta mua ärsyttää suunnattoman suuresti tuokin määrä, kun vähemmänkin voisi olla.

Kitkemistä olisi pitänyt harrastaa joka viikko, mutta jaksoin hoitaa sen ehkä kerran kuussa. Kaukaa katsottuna kasvimaa näytti kuitenkin aika suloiselta.Kuje 3: Kasvihuone


Kyllä! Ensimmäinen kasvihuoneeni on tilattu ja tulossa ja mä en malta odottaa! Kasvari on kyllä tosi pieni ja muovinen (ja halpa!), mutta silti. Ehkä pitäisikin puhua kasvikaapista. Ajattelin, että kompaktin kokoisella on hyvä aloittaa, sillä ainahan voin hankkia isomman ja hienomman, jos alkaa tuntua siltä, että suuruudenhulluus iskee tai homma meinaa muuten vaan karata käsistä.

Oletettavastikin karkaa, sen olen jo näissä puutarhailuissa huomannut. Vielä kaksi kesää sitten mulle riitti pari pienenpientä kesäkukkaruukkua ja muutama orvokintaimi siihen silloin ainoaan kukkapenkkiin.

Mitähän tämä touhu on parin vuoden päästä, kun näin pöljäännyttävää tuntuu olevan?

Kaikkein akuuteimpaan kukkaloiston-kaipuuseen ostin muurikellon, joka myytiin kuin kausikukkana, vaikka perenna onkin. Tämän voi keväällä istuttaa ulos ja toivoa, että se selviää talvista. Vaikka sinne kasvimaata reunustavalle kukka-alueelle tai johonkin niistä penkeistä, jotka ovat toistaiseksi olemassa vain mielikuvituksessani.


 

Ah, tätä rakastettavan hullaannuttavaa harrastusta!

Ps. Ehkä jo huomasittekin, että säätelin vähän blogin leveyksiä, jotta vaakakuvatkin saa isommiksi. Samalla säätyi taustakin, vaikka ei mun siihen pitänyt koskea..

13 kommenttia:

 1. Suunnitelmat on parhautta ja onneksi (?) puutarhanhoito on elinikäinen harrastus, jossa ei tartte saada kerralla valmista. Mulla iski viime kesänä väsy, kun hoidin aarin palstaa ja rivitalopihaa 1 veen ja 5 veen kanssa, työn ohessa...Nautinnollisuuden säilyttämiseksi yritän ensi kesänä pitää vain puolta aaria, vaikka hetihän tuo lähtee mopo keulimaan, kun hieman aaveilee. Oon kuitenkin päättänyt, etten aloita vielä tammikuussa :)

  Kokeilepa Hyötykasviyhdistystä, se on mun suosikkini siemententoimittajissa! Niiden kuvasto ei varmastikaan ole vielä ilmestynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aaveilee eli haaveilee...

   Poista
  2. Totta! Mulla onkin suunnitelmia jo varmasti ainakin viidelle vuodelle eteenpäin :D Täälläkin on tulevana kesänä 1,5-vuotias apulainen, joka saattaa kyllä olla enemmänkin sellainen perässäjuostava..

   Kiitos vinkistä, täytyy käydä vilkaisemassa!

   Poista
 2. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.... ota sitten kuvia millaisia kukat ja palsta on livenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on :) Otan ja laitan tänne kuvia sitten, kun suunnitelmat alkavat toteutua ja kukkaset kukkia!

   Poista
 3. Oijjjoijjjoi, mitä suunnitelmia! Ihan täällä alkaa kutina tarttua, hienoja kuvia ja pläänejä ja kasvihuonejuttuja ja siemenpusseja. Jopa tuo kasvimaalla lillunut vesi näytti jollain tavalla symppikseltä, ainakaan se ei ollut lunta eikä jäätä :)

  Uskon, että saat pienestä kasvihuoneesta paljon irti ekana kasvihuoneena, ainakin minä sain 2,5 neliöisestä kovasti iloa ja oppia viime kesänä. Ja totta, nälkä kasvaa tätä ruokalajia syödessä, nyt pitäisi olla tilaa ainakin tuplasti. Nooh, tehdään vierelle joku väliaikaiskoppi, semmoinen köyhän miehen elintasosiipi, hehe.

  Tuota vehreää kasvimaakuvaa katsellessa tulee mieleen, että pitäisköhän anoa töistä koko kesä vapaaksi... 16 viikon vuosiloma? Tekisi niin mieli puuhastella pihalla 18 tuntia vuorokaudessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisia on niin ihanaa suunnitella! Ja harrastuksena puutarhurointi on niin palkitsevaa, melkeinpä vertaisin mihin tahansa käsityöharrastukseen. Omin käsin tässäkin tehdään ja ihastellaan lopputulosta :)

   Mäkin luulen, että pikkukasvari tuo koko vähäisen tilavuutensa arvosta iloa ja lisäintoa. Tai ainakin toivon niin. Varmasti aiheuttaa myös tunteen, että eihän tämä koppero mihinkään riitä :D Ehkä ostan sitten toisen samanlaisen ensimmäisen kaveriksi?

   Juu, äkkiä vaan anomaan piiiitkää kesälomaa ja pihalle puuhaamaan!

   Poista
 4. Samoissa puuhissa täälläkin, tänään hypistelty postiluukusta singahtaneita siemenluetteloita. Odotus, haaveilu, suunnittelu...se on tosi kivaa! Varsinkin, kun on muita samanhenkisiä jakamassa fiiliksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, se on todella mukavaa hommaa! Ja kun pääsee sitten keväällä vielä toteuttamaankin ja kesällä (toivottavasti) tyytyväisenä ihailemaan.. Myös se samanhenkisten kanssa fiilistely on mahtavaa. On kivaa saada positiivista palautetta ja kannustavia kommentteja, ja koittaa antaa samaa myös muille :)

   Poista
 5. Kuulostaa ja näyttää hyvältä nuo suunnitelmat, joten eikös se tarkoita jotta on jo puoliksi valmista :) Siemenet on pieneen pakkaukseen pakattuja unelmia, niitä on hyvä olla aina jemmassa eivätkä ne happane nopeasti joten vuosi sinne tai tänne ei kovasti haittaa.
  Hyöty tarha on suunnitelmissa myös täällä, aloitan ensin varovasti parilla lavalla ja katsotaan jäänkö siihen(kin) koukkuun..


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toteuttamista vaille valmista :) Suunnitelmat ja siemenet ovatkin niitä parhaita juttuja koko harrastuksessa, ja tietysti se ihana kukkaloisto!

   Hyvin todennäköistä on, tai ainakin erittäin suuresti mahdollista, että koukkuun jäät. Niin hullaannuttavaa ja koukuttavaa touhua tämä on :)

   Poista
 6. Aivan ihana toi sun piirretty suunnitelmas. Mä oon joka vuos semmosta miättinny, mut toteuttamatta se on edellen. Hyvä sinä!

  Mä kun oon tätä pihapiiriä tehnyt pala kerrallaan, ilman laajempaa näkemystä, niin joutuu tekeen kaikki jutut vähintään kahteen kertaan ja siirtää jokaista kasvia kanssa. Huoks. Mut ihana ku tulee kevät. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vaikka vähän nuo mittasuhteet siinä ovatkin mitä sattuu :) Tämä on mullekin ensimmäinen kunnollinen suunnitelma, muuten olen tehnyt ihan fiiliksellä ja monet jutut joudun ihan varmasti tekemään uudestaan. Ja toisaalta, onhan palstakin sitten kahteen kertaan perustettu, kun tämän suunnitelman saan toteutumaan :D

   Poista