25.7.2012

Liitutauluruukku.

Kuka ikinä onkaan keksinyt liitutaulumaalin, ansaitsee tulla kehutuksi erittäin hienosta ideasta! Ostin jokin aika sitten pullollisen Creallin Boardy -maalia ja rasiallisen liituja, ja kas kummaa, koukussa olen. Johtuukohan osittain siitä, että maali on mustaa, hmm..?
Liitutaulumaalia rätkii ihan ilokseen vähän joka paikkaan ja se on melkein yhtä kivaa kuin mattamusta spray. Toistaiseksi kivoin "kohde" liitutaululle on ollut kukkaruukku. Innostuinkin sen verran, että maalailin liitutaulut melkein joka chilipurkin kylkeen ja ainakin itse tykkään kovasti! Näin taimet eivät pääse menemään sekaisin paprikantaimien kanssa, ainakin noviisin silmään ne nimittäin näyttävät melko identtisiltä.. Ja jos sitten joskus haluaakin kasvatella kyseisessä ruukussa jotain muuta, niin pyyhkii vaan edellisen tekstin pois ja taiteilee tilalle uuden!


Näin liitutauluruukku toteutetaan.


 Tarvikkeet:

 • Kukkaruukku
 • Liitutaulumaalia
 • Pieni, litteä pensseli
 • Maalarinteippiä
 • Sakset (tässä kuviosakset)
 • Astia maalille, esim. kertakäyttömuki
 • Liitua

Ruukkua valitessa kannattaa huomioida, että käsittelemättömään saviruukkuun maali tarttuu paremmin ja näinollen on myös vaikeampaa poistaa mahdollisia sotkuja! Lakattu tai muuten sileäpintainen ruukku tarvitsee usein useamman maalikerroksen.Tarvikkeet valmiina?
Sitten maalailemaan!


Maalarinteipistä otetaan halutun mittaiset pätkät, jotka leikataan kahtia (kuviosaksilla) pituussuunnassa.
Leikatut teipit asetellaan ruukun kylkeen "sabloniksi" siten, että mahdollinen kuvioreuna jää reunustamaan maalattavaa aluetta. Teippi painetaan tiiviisti paikoilleen. Suunnilleen näin:
Itse olen ainakin niin sotkuinen maalari, että laitan varmuudeksi vielä vähän teippiä sablonin ympärille.
Maalia ei kannata tuhlailla. Ei sitä paljoa tarvitse näin pieneen liitutauluun.
Ensimmäisen maalikerroksen jälkeen näytti tältä..
..mutta kolme kerrosta olikin jo ihan sopiva! Kerrosten välissä maalin annetaan kuivua ainakin pintakuivaksi (tunti-pari) ja eri kerrokset suditaan mielellään eri suuntaisesti: pysty, vaaka, pysty.

Huom! Tämän sotkun takia laitan ne varmistusteipit!
Maalin annetaan kuivua noin vuorokauden ajan, jonka jälkeen teipit uskaltaa repiä varovasti pois. Jos maalia on jostain syystä mennyt vähän väärään paikkaan, sen voi rapsutella helposti irti, jos ruukku on tällainen sileäpintainen.
Sitten liitu kouraan ja tekstaamaan!
 Valmista tuli!6 kommenttia:

 1. Mainio idea, hieno toteutus ja hyvät ohjeet! Hitsi vieköön, tässähän taitaa herätä askartelufiilikset ihan tosissaan :)

  Olet sinä Purlina melkoisen etevä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi kiitos :) Ja ei muuta kuin askartelemaan! Siitähän tulee niin hyvä mielikin, kun omin käsin väsää jotain, mistä itse tykkää!

   Poista
 2. Täähän on tosi hyvä idea!

  VastaaPoista
 3. Täältähän löytyy idea poikineen. Kivaa. Pitääpä joskus kokeilla.

  VastaaPoista