7.6.2013

Palstaremppa.

Kasvimaan uudelleen perustaminen oli kevään suurin pihaprojektini.

Koin, että näin oli pakko tehdä, jotta palstailu olisi jatkossa mukavaa ja rentouttavaa puuhaa, eikä pelkkää rikkaruohon nykimistä ja savessa saapastelua, mitä se siis tuntui koko viime kauden olevan. Kasvimaa päätettiin perustaa reilu vuosi sitten entiselle heinäpellolle pihan laajennuksen yhteydessä ja koko homma tehtiin jokseenkin hätäisesti ja lähes täysin suunnittelematta, mikä sitten tietysti kostautui.

Ihan valmis ei urakka ole vieläkään, pitkähkö pätkä kukkapenkkiä on tekemättä, mutta se on pikkujuttu verraten jo tehtyyn. Ehtiihän sen sitä paitsi kesän aikana hoitaa, yhden pätkän.

Tässä nyt kuitenkin kuvasatsi palstaremontista suunnilleen aikajärjestyksessä.

Suunnitelmahan oli alunperin tämän näköinen (esitelty ensi kertaa täällä).
Kun sain tarkempaa tietoa saatavilla olevista materiaaleista, piirtelin palstan uusiksi.

Mittasuhteet ovat sitten todellakin suurinpiirtein ja sinnepäin, ei kannata välittää.
Muistutukseksi vielä kuvaa kasvimaasta viime keväältä.


Ja kesältä. Ihanan vihreää oli, tosin myös rikoista johtuen.
Tänä keväänä ensimmäisen puuhailutuokion jälkeen. Tavaraa raahailtu kasvimaalle ja sieltä pois, marjapuskat siirretty palstan alueelta betonilaattapolkua reunustamaan.
Siitä alkoi useamman tuokion ottanut operointi. Oli suodatinkangasta ja harkkoa ja sommittelua ja kaariporttia ja kattotiiltä ja soraa ja kasvien siirtelyä ja sanomalehteä ja kiveä ja lisää sommittelua..

Suunnitelmien noudattaminenkin oli sitä suurinpiirtein ja sinnepäin -linjaa, eli soveltelin tehdessäni.

Nyt tulee paljon kuvia ja vähemmän tekstiä:


Raparperi siirtyi keskelle palstaa ja sai komeat kivenmurikat ympärilleen.


 Kaariportin ostin täältä.
Oli halpa ja tosi helppo koota, vaikuttaa myös ihan kestävältä.
Toiselle puolelle istutettu köynnösruusu 'Flammentanz', toiselle puolelle ei vielä mitään.
 

 

Karkeaa soraa ja maatunutta hepankakkaa.
Huomatkaa, miten käteviä nuo harkot ovat tulevia sadonkorjuita ajatellen!
 

Iso osa tavarasta on kierrätettyä.
Esimerkiksi Leca-harkoista noin puolet on koiriemme vanhoista ulkotiloista,
loput jämiä miehen työmailta.
Kivet kaivettu omalta tontilta (jonka nimi on muuten Kivimäki, hah).
 

Kylvöt tein toukokuun puolivälin paikkeilla.
Kasvikaappi oli supernopea kasattava, mutta sen verran kevyt, että tarvitsi tuentaa.
Kaapin taakse iskin jonkin rautasysteemin kohtalaisen syvälle saveen ja kiinnitin kaapin siihen ketjulla.
Alahyllylle laitoin vielä pari tiiltä.
Nyt pysyy pystyssä kovassakin tuulessa, testattu on!


 

Sitten alkoikin näyttää jo melko hyvältä ja vähää vaille valmiilta.
Tästä tulee kyllä niiiiiin mun palsta!
Kuvitelkaa isoja, rehottavia, vihreitä kasvintupsuja noihin penkkeihin! Ja kukkia reunoille!


 
 


 
 
Tässä siis se pätkä, joka on vielä tekemättä.
Materiaalitkin jo odottelevat, joten lähinnä ehtimisestä ja jaksamisesta on kiinni.


 
 
Tein kaikki penkit suoraan vanhojen päälle. Väliin laitoin vaan suodatinkankaat, joten rikkaruohojen hyökkäykset ovat paljon epätodennäköisempiä. Voikukkaa on kylläkin hankala välttää. Potuilla on noin 50cm korkea penkki, matalemmat penkit ovat noin puolet siitä.
 
Suunnitelmissa ja toiveissa olevia kaivonrenkaita en tähän hätään saanut hankittua, mutta ehkäpä ensi kevääksi sellaiset saan. Ajatuksena on, että niiden avulla voisin vaihtaa ainakin pottumaan paikkaa vuoden välein.
 
Vaikka palsta laajeni, hyötykasveille varattua alaa ei mielestäni juurikaan enempää tullut. Se saattoi jopa vähentyä. En viitsi ruveta ahnehtimaan, ettei ala käydä liian työlääksi. Eikä meillä ole edes kellaria tai vastaavaa paikkaa sadon säilytykseen.
 
Hyötykasvialue on rajattu kukkivalla alueella. Osan pohjalla on suodatinkangas, toisissa reilu kerros sanomalehteä. Ainakin tänä vuonna turvauduin enimmäkseen kesäkukkiin, jotka varmemmin myös kukkivat tänä vuonna, mutta tulevaisuudessa kasvimaan reunoilla kukkii luultavasti paljon perennojakin. Värikoodina on puna-pinkki-kelta-oranssi-valkoinen.
 
Koitan tässä lähipäivinä räpsiä hieman uudempia kuvia kasvimaasta, nythän siellä on jo vaikka mitä pikku viherryksiä.
 
Oikein hyvää viikonloppua teille!

12 kommenttia:

 1. yhyy, miksen minäkin voi asua maalla. :D ihanan näköstä ku näkyy vaan peltoa ja sitten (vähän liian lähellä ;D) vasta talo! onhan kaupungissakin puolensa, mutta maaseudun rauhaan kyllä kelpais muuttaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kaupungissa tosiaan on puolensa, sanoo ajokortiton keskellä ei mitään :D Mutta maalla on sitä omaa rauhaa ja tilaa niin paljon, että en kyllä ihan äkkiä takaisin kaupunkiin lähtisi.

   Ja etköhän säkin vielä maalle pääse, kun elämäntilanne sallii :)

   Poista
 2. Tuommoisia pihasuunnitelma lappusia meidänkin arkistoista löytyy jos jonkinmoisia. Hauska projekti sinulla käynnissä :-) oikea salainen huone :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnittelu on hurjan kivaa ja vielä paljon kivempaa on se, kun niitä pääsee toteuttamaankin! Vähän sellaista huonemaista palstasta toivonkin, jää nähtäväksi kuinka onnistuu :)

   Poista
 3. aikun näyttää kivalle tuo palsta ja syyskesällä VARMASTI vielä kivemmalle, kun kasvit ovat isompia. Ihana keidas!
  Köynnösruusuista tai kärhöistä olen haaveillut jo monta vuotta, vaan aina jäänyt ostamatta. Ne vaan olis niin kauniita.
  Meijän kasvimaalta on varmaan siemenet lähteneet muualle, sillä kylvön jälkeen tuli rankkasade. Kovin näyttää "hiljaiselle" maa, joka päivä yritän tiirailla toiveikkaana, ett jos jotain näkyisi (hyvä etten tongi, niinku lapset...) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Mä niin odotan juuri sitä syyskesää (vaikka se onneksi on vielä kaukana), että pääsen näkemään kasvimaan oikein komean vihreänä.

   Mä olen vasta tänä keväänä hankkinut ensimmäiset kärhöt ja tuon köynnösruusun. Kauan niitä ihastelin muiden pihoilla, puutarhamyymälöissä ja muualla, joten ostoslistalla kyllä olivatkin.. Toivottavasti saan pidettyä ne hengissä. Ainakin ruusu vaatii talvisuojauksen ja se vähän jännittää :D

   Mulla on myös muutamista kylvöistä hieman epävarma olo, kun ei mitään näy. Osa nosti päänsä jotenkin ihan varkain ja huomaamatta, joten varmasti teidänkin kasvit pian näyttäytyvät!

   Poista
 4. Näyttää TOOSIII hyvälle! Kaunis tuo kaariportti ja ruususi tulee näyttämään upealle siinä kiipeillessä! Eikun vain tsemppiä projektiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mäkin tykkään kaariportista ihan hirmuisesti, vaikka aika pelkistetyn näköinen onkin. Toivon tosiaan, että saan ruusun viihtymään ja pysymään elossa :)

   Poista
 5. Nyt sitten toivotaan sopivasti lämmintä ja sopivasti sateista kesää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, erityisesti sitä sadetta saisi tulla, alkaa olla aika kuivaa.. Sataisi vaikka vain öisin ja paistaisi päivisin, se passaisi mulle :)

   Poista
 6. Aina ja iankaikkisesti sun postauksista tulee mun mieleen ensin vain se asia, että voi mahoton sentään, kuinka a) kekseliäs ja b) käsistäsi taitava olet! Ihan huippuhieno kasvimaakokonaisuus, kierrätysmateriaalien ja muun omalta tontilta löytyneen materiaalin käytöstä saat (taas kerran) arvosanan 10+.

  Kasvit kruunaavat tietysti kaiken, laita sitten kesän edetessä uusia kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurensuuri kiitos aina niin ihanista sanoistasi :) Mulla on kieltämättä melko hyvä fiilis tästä projektista ja vahva tunne siitä, että nyt palstasta tulee oikeasti sellainen kuin haluan!

   Laittelen kyllä lisää kuvia, varmaankin pitkin kesää.

   Poista