11.12.2012

Puolukkaiset herukkaiset.

Jokohan tämä on jouluista? Kyllä mä luulisin, että on.
Väsäilin punaisia jäälyhtyjä pihaa kaunistamaan.

Näin ne tein:
Valitsin muoteiksi pari erilaista, isoa muovikulhoa ja kolme kakkuvuokaa. Lorautin kaikkiin pohjalle sakeaa herukkamehua ja muovisiin tipautin vielä jokusen puolukan. Yhteen kakkuvuokaan kokeilin laittaa koristeeksi kuusenkoristehörhelöä, mutta jokin meni pieleen, kuten kohta näette.

Sitten vettä pintaan asti ja pakkaseen.


 
 
 Jäätymisaika riippuu astian koosta ja miinusasteista. Näiden annoin pakastua aikalailla vuorokauden verran, mikä riittikin pakastimessa olleille kakkuvuoille. Ne olivat umpijäässä, kuten kuuluukin ja lämpimän veden avulla sain lyhdyt kohtalaisen helposti irrotettua muoteistaan. Reiäthän niissä on jo valmiina, joten ne pääsivät saman tien käyttöön.

Se hörhelöyritys on ensimmäisen kuvan ylimmässä lyhdyssä, eikä tosiaan näy syvästä punaisuudesta juuri ollenkaan.


 

 

Muoviastiat ovatkin sitten ihan oma juttunsa. Ensinnäkin ja kaikkein tärkeimpänä: niitä ei pidä päästää umpijäähän! Keskellä täytyy olla reilusti sulaa.

Nämä yksilöt olivat ulkona pikkupakkasessa sen vuorokauden ajan ja olisivat kyllä saaneet olla vielä vähän pidempään. Vein ne kylpyhuoneen lattialle ja annoin sulaa sen verran, että lyhdyt lähtivät itsekseen irti muoteistaan, kun kulhot kumosi. Minuutti tai pari riittää.


 
 
 

Pintaan (eli siihen, mikä ennen kumoamista oli pohja) tehdään reikä esimerkiksi vasaran toisella päällä varovaisesti napauttamalla. Tässä tapauksessa pelkkä sormikin olisi kelvannut, koska lyhdyt eivät olleet vielä niin jäisiä kuin olisin toivonut. Sisuksista kaadetaan ylimääräinen neste pois ja lyhdyt viedään takaisin pakkaseen. Valmista on siinä vaiheessa, kun kaikki jäljelle jäänyt neste on on täysin jäätynyt.

Näistä tulikin aika nätit!


 

  Vinkkinä vielä, että käyttämällä kahvia mehun sijaan saa lopputulokseksi sävyjä sanonko-minkä-keltaisesta kauniin tummanruskeaan riippuen kahvin määrästä ja vahvuudesta. Muistelisin joskus kaupassa nähneeni vihreää päärynämehutiivistettä, sekin voisi olla kokeilemisen arvoista.. Koristeiksi voi laittaa myös esimerkiksi helmiä, kuten itse tein viime talvena (ja joita itse keräilin pihalta tänä keväänä).

Uskallan varmaan jo toivottaa hyvää joulunodotusta, vai?

No hyvää viikon jatkoa ainakin!

6 kommenttia:

 1. Kivat! Tää voiskin olla meijän puolukoille sopivin käyttökohde. Sihtiturpia kun ovat kaikki toiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sitten vaan lyhtyjä tekemään ja puolukkaa sekaan :)

   Poista
 2. Olipas kivoja! Tuonnehan voi laittaa mitä muutakin vaan, kiviä, simpukoita (ovatko liian kesäisiä) ja käpyjä. Täytyykin hyödyntää vielä nämä pakkaset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, melkein mitä vain kaunista ja tarpeeksi raskasta noihin voikin upottaa! Vaikka niitä simpukoitakin, kyllä nekin näyttävät ihan tarpeeksi jouluisilta kun on jäätä ympärillä :)

   Ja kiitokset!

   Poista
 3. On jouluista ja on kaunista! Tuossa kolmen kuvassa kakut ovat oikein herkkusyötävän näköisiä :)

  Kiva idea, jää on tosiaan nättiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän! Havahtuihan se mun nukkuva jouluihminenkin sieltä viimein :)

   Kakkuvuokalyhdyt näyttävät minustakin tosi herkullisilta, melkein kuin olisivat jotain ihanaa hyytelöjuttua :)

   Poista