19.12.2012

Koristeita langasta.

Tyhjentelin jämälankavarastoani jouluisesti tekemällä kolmenlaisia kuusenkoristeita. Okei, tuijassahan nuo tuossa roikkuvat, kun sitä kuusta ei vielä ole, mutta ymmärtänette idean.
 
Tällaisia on tosi helppo askarrella vaikka telkkaria katsellessa ja valmista tulee äkkiä.

 
 
 
Näitä tupsuja tein kuusi kappaletta ja valitsin mahdollisimman hienoja ja juhlavia lankoja: kullankeltaisen, hopeanharmaan ja pronssin sävyisiä, kimaltelevia ja pörröisiä.
 
Otin kaikkia lankoja kolminkerroin noin 20cm pätkät ja solmin keskeltä satiininauhalla tosi tiukasti. Nauhan päät poltin ja solmin ripustuslenkiksi (tämän voi tehdä myös ompelemalla ja siten varmaan saisi huolitellumman lopputuloksenkin). Sitten otin pätkän hopeansävyistä lankaa ja kiristin umpisolmuun parin sentin päähän ripustuslenkistä. Lopuksi leikkasin tupsun tasaiseksi ja siinäpä se.
 

 
 
 
 
Valkoiset tupsut ja pallot on tehty hahtuvavillalangasta, jota oli jäänyt lankalaatikkooni lojumaan niin paljon, että siitä olisi saanut ainakin yhden pienen tytön pipon. Koska faktat ovat kuitenkin ne, että kyseinen lanka kaipaa käsinpesua ja allekirjoittanut vihaa käsin pesemistä, hahtuvalangasta tuli yhteensä 20 huovutettua koristetta.
 
Tupsut voi tehdä perinteisesti (ja aika hitaasti) pahvi- tai paperikiekkojen ympärille, kuten esim. täällä tai verrattain näppärästi ja nopsasti nostamalla kaksi sormea pystyyn, kiertämällä lankaa vuorotellen niiden ympärille ja lopuksi solmimalla langanpäällä keskeltä.
 
Itse tein jälkimmäisellä tavalla ja solmin keskikohtaan vielä satiininauhaa, josta tein ripustuslenkin samoin kuin juhlavissa tupsuissa yllä. Tämän jälkeen saksitaan tupsu auki ja pörrötetään kevyesti.
 
 
 
 
Pallot tein ihan samalla tavalla kuin olisin tehnyt lankakerän. Kerin niin tiukalle kun uskalsin (hahtuva on todellakin hahtuvaista), päättelin melko pitkän langanpään virkkuukoukun avulla reilun sentin matkalle ja samasta kohdasta vein koukulla satiininauhankin läpi. Ja sitten taas se ripustuslenkki.
 

 
 
Sekä tupsut että pallot ovat periaatteessa valmiita noinkin, mutta ne voi halutessaan vielä huovuttaa. Sekin on ihan simppeliä hommaa. Otetaan vaan lämmintä vettä, Marseille-saippuaa (esimerkiksi Le Chat, jota uskoakseni löytyy ihan peruskaupoista), pieni pyyhe ja omat sormet.
 
Saippuaisilla sormilla ja vedellä nypläillään ja pyöritellään tupsut ja pallot hieman pörröisiksi, huuhdellaan huolellisesti juoksevan veden alla, rutistetaan varovasti, muotoillaan jos on tarvis ja jätetään kuivumaan pyyhkeen päälle tasaiselle alustalle. Huovutettu.
 
Novitalaisista langoista ainakin Huopanen ja Puro ovat pesukoneessa huovutettavia, joten luulisin että huopuvat jonkin verran myös käsillä ja Marseillella.
 
 

 
 

 
 
Aika kivoja kuusenkoristeita näistä tulikin ja mikä parasta, näihin saa hyötykäytettyä isojakin määriä jämälankoja. Myös sellaisia pikkupätkiä, joista ei muuten mitään fiksua keksisi.

  
 
 
Ja sittenkö pitää lähteä kuusta metsästämään?

4 kommenttia:

 1. Aivan ihania ja nuohan voivat olla sekä sisällä että ulkona.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Totta, voihan nuo uloskin laittaa. Ihan säänkestäviä ovat, mutta kovassa tuulessa saattavat kyllä lennellä pitkin pihaa ;)

  VastaaPoista
 3. Kekseliästä ja söpöstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta! Täytyy sanoa, että oli aika hyödyllinen "keksintö". Pääsin eroon niin isosta määrästä niin turhaa lankaa :D

   Poista