24.5.2012

Ikkunalautakasvattelua.

Neljän seinän sisäpuolella tapahtuva puutarhurointi onkin jo tullut tutuksi, ja olen siinä ihan todistettavasti ihan hyvä. Ne viime syksynä istutetut paprikat ovat viihtyneet oikein mainiosti ja yksi tuottaa jo satoakin! Tiedetään, syksy on vähän pöljä istutusajankohta, mutta näköjään sekin toimii.

Otin siemenet ihan tavallisesta, kaupan vihannesosastolta ostetusta suippopaprikasta. Kuivattelin niitä muutaman päivän pikkulautasella aurinkoisessa paikassa ja istutin kertakäyttömukeihin. Laitoin kelmua päälle ja suihkutin päivittäin, kunnes noin viikon päästä pienet vihreät paprikanpäät alkoivat kurkkia mullan seasta. Taimia tuli niin paljon, että jätin itselleni sen, mitä sain viiteen ruukkuun mahtumaan ja loput lahjoitin halukkaille. Se viides ruukullinen on kyllä niin huonossa hapessa, että eipä siitä sen enempää..


Nämä kaksi ovat olleet koko ajan eteläisellä ikkunalla ja ehkä siksikin menestyneet muita paremmin. Molemmissa ruukuissa on kolme tainta, joita olen (vähän huonolla menestyksellä) yrittänyt letittää. Korkeutta molemmilla alkaa olla puolisen metriä.

Ensimmäinen suippo. Kovin pienihän tuo pötkylä vielä on, ehkä sellainen peukalonmittainen, mutta se on paprika! Kasvi tarvitsee varmaan tuentaa, kunhan tuo tuosta vähän kasvaa.
Lisää kukkaa tulossa. Toivottavasti niitä aukeaa useampi samanaikaisesti, että pääsen pölyttämään. Pölytyksen olen hoitanut topsipuikolla varovasti "töpöttelemällä" kukkasia vuorotellen muutamia kertoja. Sieltä sitten alkaa kehittyä jotain, jos on kehittyäkseen..
Kokeilin paprikaa myös amppeliin ja ihan nätistihän se näyttää soveltuvan. Se onkin sitten toinen juttu, että soveltuuko pohjois-ikkunalle.. Naapuriamppelissa kultaköynnös.

Paprika on helppohoitoisuudellaan ja sievällä ulkomuodollaan ottanut hyvin ansaitun paikkansa yhtenä ehdottomista lempikasveistani. Lisäksi se on äärettömän halpa: yhden paprikan siemenistä saa liiankin paljon kasvatettavaa! Laitan myöhemmin juttua ja kuvaa muista (vähän ehkä hulluistakin) ikkunalautakasvatteluista, joita on tullut kokeiltua.

Ps. Nyt ovat myös porkkanat maassa! Perunan kanssa laiskotuttaa, mutta ei kai tässä vielä mikään hätä ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti