22.5.2013

Kukkapölkyt.

Pihasaunan takana oli ollut mäntypöllejä täysin säiden armoille unohdettuina kuivumassa kaiketi pari vuotta. Ne eivät itsekseen polttopuiksi pilkkoutuneet. Kumma juttu. Viime syksynä kävin sieltä jokusen pelastamassa pihistämässä toiseen tarkoitukseen ja vein oikeasti kuivumaan röyhkeästi piilotin autokatokseen.

Edellisessä postauksessa niistä olikin jo pari saanut uuden elämän vähän niinku jakkaroina, sittemmin olen hyödyntänyt vielä viisi hieman toisella tavalla. Eli näin:


 

 

Niistä tuli kukkapölkkyjä. Hyödynsin myös rikki menneen pallogrillin pallonpuolikkaat ja yhden emalivadin, jotka kiinnitin pölkkyihin parilla ruuvilla, jotta varmasti pysyvät kyydissä. Pölkyt on kuivauksen jälkeen kuorittu, hiottu ja maalattu valkoisella talomaalilla (jonka löysin pihalta, ja joka oli ilmeisesti pihalla ollutkin talven yli ja tästä johtuen ei enää varsinaisesti ollut maalia, vaan lähinnä sellaista jännää pigmenttivaahtoa).

Tietysti tähänkin puuhaan koukutuin ja jemmasin lisää pöllejä, niitä onneksi riittää.

Kylvöt on tehty ja jos kaikki menee hyvin, näissä on kesemmällä sekalaista punaista, vaaleanpunaista ja sinistä kesäkukkaa. Mukana on emalivatien kanssa samasta puskasta löytyneet kottarit. Punaisiin ruukkuihin suunnittelin laittavani punaiset daaliat.

Pölkyt sijoitin saunan pation reunalle. Siihenhän olisi vielä tuloillaan lavoista väsättyjä kukkapenkkejä, eli jonkinlaista edistystä tapahtuu pation "aitaamisen" kanssa.


 

Pihalla tapahtuu paljon muutakin. Kevään kaikki kylvöt, palsta mukaanlukien, on kylvetty ja kukkaa pukkaa aina vaan enemmän. Jos ei muuten niin kesäkukkia ostamalla.
 
 


Ja kyllä vähän muutenkin. Särkynytsydän meinasi kukkia salaa, mutta huomasinpas ajoissa! Kauniisti se aloittelee.
Tulppaania tulee enemmän ja useamman värisenä kuin piti, mutta sehän on vain plussaa! Valkoista en ainakaan muista enkä myönnä tarkoituksella istuttaneeni. Kirjopikarililjankin piti kai olla vain violettia. Oranssihtavan punainen kaveri on terttutulppaani 'Tubergen's Variety', muista ei ole tarkempaa tietoa.
Viime syksyn aleheräteostos, keltajapaninangervo 'Golden Princess' on todellakin hyvin kellertävä. Ja söpökin vielä!
Takapihaa rajaava norjanangervoaita alkaa peittyä valkoiseen. Niin tylsä ja tavallinen kuin norjanangervo onkin, se on mielestäni ihan äärettömän suloinen kukkiessaan. Varsinkin, jos katsoo oikein likeltä.


 
 
Kultapallo yllätti noviisin. Se on kasvanut aivan hillittömästi! Pöheikkö on nyt vähintään kolme kertaa sen kokoinen, mitä oli viime kesänä. Tämähän on periaatteessa ihan positiivinen juttu..
 

 
 
..paitsi ehkä kultapallon valtaisaan varjoon jäävien tiikerililjojen, jättipoimulehtien, kielojen ja keltakurjenmiekkojen mielestä.. Ou nou. Siirtelyä, jakamista tai leviämisen estämistä tiedossa.
 Takaisin kukkiviin. Pieniin ja sinisiin sellaisiin. Tarkalleen kevätkaihonkukkaan, tummahelmililjaan ja pikkutalvioon. Olen ollut puolivahingossa tosi järjestelmällinen: pienet siniset kukkivat samaan aikaan samalla alueella.


 
 
Luonnossakin kukkii ihanasti. Mulla on jostain syystä aina vaikeuksia muistaa tämän pensaan nimi, mutta jollen ihan kamalan väärässä ole, niin kyseessä on isotuomipihlaja. (Saa korjata!) Tämä villi yksilö kasvaa pihamme reunalla.
 
 
 
 
Luonnossa kukkii myös ei-niin-kovin-ihanasti. Nämä villit yksilöt eivät ymmärrä jäädä sinne pihan reunoille, vaan tunkeutuvat liian voimakkaasti joka paikkaan. Vastaan taisteleminen on todella turhauttavaa, jopa turhaa, koska tonttiimme kuuluva pelto on näitä täynnä. Olisivat edes jonkin muun värisiä!
 

 

Hyvää tätä päivää ja viikon jatkoa keltaisista vihollisista huolimatta!

14 kommenttia:

 1. Ihmeen kivalle se norjanangervokin näyttää kun ottaa kukista kuvia. Meillä kasvoi niitä kerrostalon pihan täydeltä kun olin lapsi. Suurinta lystiä oli etsiä mittarimatoja niistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös näytäkin! Mun mielestä kyseisen puskan pahin vika on se, että se kukkii vain pienen hetken. Muistan omasta lapsuudestani, kuinka napsin noita pikkuisia kukkasia barbie-nukeille hääkimppuihin :D

   Poista
 2. Kauniita ja kesäisiä kuvia.

  VastaaPoista
 3. Täällä harrastetaan voikukanmetsästystä ja aika hyvin piha pysyykin puhtaana...:)
  Todella kauniita kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin harrastettaisiin, jollei vihollisen armeija olisi kymmenmiljoonapäinen :D Kunhan eivät kukkapenkeissä ole, muuten ollaan jo melkeinpä luovutettu.

   Poista
 4. Oi, miten paljon kukkivia ihanuuksia!!! Täällä Savossa kukkii vasta narsissit ja äsken huomasin muutaman helmililjan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon tuota kukkaa jo on, ja täytyy myöntää, että en osannut odottaa tällaista määrää heti alkukesään :) Iloinen yllätys siis! Eiköhän sielläkin pian kuki vaikka mitä ihanuuksia!

   Poista
 5. Kaunista kaikkea ihanan paljon! Pöllien ja pallogrillin hyödyntäminen pation somistamisessa on hieno ajatus, täydellisen purlinamainen :)

  Norjanangervo kasvaa pienenä aidanteena naapurin pihalla, silmä lepää näin kauempaakin katsottuna. Raikas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän! Grillinpuolikkaita saikin melko pitkään pyöritellä ja tuumia, että mihin ihmeeseen ne voisi käyttää :) Meillä norjanangervo kasvaa matalan kivimuurin päällä ja varsinkin näin kukinta-aikaan ryöppyää ihanasti sieltä alas.

   Poista
 6. Ai nuo kottarit on ihanat ! Ja pöllipallit myös, ne on käteviä moneen tarkoitukseen eikä aiheuta suurta muretta jättää talveksi ulos.
  Mulla on kultapallo keskellä vadelmapusikkoa (?), pitääkin käydä siirtämässä se parempaan paikkaan, joten kiitos vinkistä en tyrkkää sitä ihan lähelle toisten perennojen viereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kottarit ovat minustakin aivan super-upeat. Kylvin niihin kaikenlaista "kerroksittain" ja reunoille tuoksuhernettä, jonka toivottavasti saan roikkumaan samalla tavalla kuin kaivonrenkaasta viime vuonna :) Kultapallo taitaa tosiaan olla aika vahva leviämään, joten kannattanee siirtää sellaiseen paikkaan jossa saakin levitä.

   Poista
 7. ihanat kottarit ja ihan mahtavat kukkakuvat!!

  VastaaPoista